Időszaki kiállítások

Tartalomjegyzék

Dabasi óvodások rajzpályázatának kiállítása

Nemzeti ünnepünk az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulója. Évek óta óvodás gyermekeink rajzpályázattal, rajzkiállítással kapcsolódnak a városi ünnepséghez március 15-én. Dabas Város Önkormányzatának Képviselő-testületi döntése alapján 2022-ben  "Értékvédelem éve"  . Az idén ennek szellemében hirdette meg a város óvodásai számára az ünnepi kiállításhoz kapcsolódó rajzpályázatot a dabas-sári Szivárvány Óvoda. 

A megnyitó és díjátadó képei megtekinthetők ITT

A kiállítás megtekinthető: 2022. március 11 - április 22.

 

Herman László képzőművész Made in China című kiállítása

"A képek mögöttes tartalmából kiviláglik az alkotó kompromisszummentes kiállása, igazságkeresése és éleslátása. Herman László szabadságeszményének a lényege: az emberi munka gyümölcsének csak tiszta lelkiséggel, a kényszerítő hatás, erőszakmentesen szabad kereskedelmi célzattal felkínálni"

(Idézet: Herman László égi-földi virágoskertjei, Lendva, 2021)

A kiállítás megnyitó videója megtekinthető ITT.

A kiállítás megtekinthető: 2021. október 29 - december 10.

 

SZabad-ON

- a gyermek és felnőtt képzőművészeti nyári táborokban készült alkotásokat bemutató kiállítás -

A kiállításon résztvevő alkotók:

Agárdi Gabi

Buzekné Szeleczki Erzsébet

Császár Zita

Holeczné Buncsák Angyalka

Huber Erika

Konja Györgyi

Ludnai Tünde

Mayerné Erdélyi ilona

Sallai László

Skodák Mónika

Szőnyi László

Tot János

Virág Liza

A kiállítás megtekinthető: 2021. szeptember 12 október 8.

 

 Ronga Eszter képzőművész SZÍNMEZŐ - A Margit-szigettől a napsárgáig című kiállítása 

 A kiállításon készült képek megtekinthetők ITT

A kiállítás megtekinthető: 2021. július 9 -augusztus 6.

 

„Kerek az én világom, mert körbe vesz a családom”

Dabasi Egyesített Óvodák rajzpályázata

Kedves dabasi óvodások!

Nagyon szép munkákat küldtetek a március 15- ére tervezett óvodás rajzkiállításra. A koronavírus veszélye miatt együtt nem látogathatjátok a kiállítást. Gondoltunk rátok, Jutka néni beszkennelte a munkátokat és videót készített belőle, melyet most szüleitek segítségével megnézhettek.

Kívánunk kellemes időtöltést, reméljük nemsokára találkozunk.

   A kiállítás anyagáról óvodánként bontva készült videók megtekinthetők:

Mesevár - Lurkó - Szőlőkert Óvoda: ITT

Szivárvány - Napsugár  Óvoda: ITT

Bóbita - Erkel Óvoda - 4 Szirom Családi Bölcsőde: ITT

 

Dabas, 2021. március 15. 

  

 


 

7. Házunk - Hazánk országos fotópályázat kiállítása

2020-ban már hetedik alkalommal került sor a Házunk - Hazánk címmel meghirdetett országos fotópályázat lebonyolítására. A beküldött fotókból szakértő zsűri válogatta ki a kiállításon szereplőket.

A zsűri tagjai voltak: Bese Zoltán, EFIAP/S, Forgács István, AFIAP, AMAFOSZ, Prauda Miklós, EFIAP, EMAFOSZ/b. 

A kiállításon 31 alkotó 45 darab képe látható.

A programot a dabasi Kossuth Művelődési Központ és a Dabasi Fotóklub közösen szervezte, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének védnökségével. 

A kiállítási anyag digitális formában megtekinthető itt.

Nyitva: 2020. szeptember 19 - október 12.

 

  

"Egymásba simuló kezek tartják össze az Eget s a Világot"  

Dabasi óvodások rajzpályázatának kiállítása.

A kiállítás a járvány miatt zárva tart, de  a vészhelyzet végével újra látogatható lesz,  a nyitva tartást meghosszabbítottuk augusztus végéig.

Nyitva: 2020. március  13 -

A kiállítás anyagáról óvodánként bontva készült videók megtekinthetők:

Mesevár - Lurkó - Szőlőkert Óvoda:  ITT

Szivárvány - Napsugár  Óvoda: ITT

Bóbita - Erkel Óvoda - 4 Szirom Családi Bölcsőde:  ITT

 

"Kaleidoszkóp" az IKON csoport kiállítása
Az IKON Csoport immár tizenöt éves szentendrei képzőművészeti csoportosulás. A választott név a képre, a képiségre utal; csak annyiban szakrális vonatkozású, amennyiben minden érvényes alkotás törvényszerűen szakrális.
A részt vevő tagok változatos megközelítéssel, eltérő móddal és technikával, különböző műfajokban tágítják személyiségük vetületének köreit, kiállításaikon mégis valamiféle láthatatlan érhálózat köti össze és készteti közös szívverésre a bemutatott alkotásokat. Általánosságban elmondható, hogy nem követnek meghatározott stílusirányzatokat, de munkáikban nem tartózkodnak a különféle iskolák eredményeinek saját szitán átszűrt fölhasználásától.
A mostani a csoport harmincadik kiállítása. A kiállító művészek: Bozsó Zsuzsa, Ezüst Zoltán, Lehoczky Krisztina, Lukács János †, Lukács Tibor, Paulusz Györgyi, Pirk László, Ries Zoltán, Tamás Mária, Ujbányai Veronika, Végvári Tamás, Vizúr János.

 Nyitva: 2020. február 15 - március 5.

A  képek megtekinthetők az alábbi linken: ITT

 Sallai László fotográfus "Részlet"  című  fotókiállítása
Sallai László 46 éves közgazdász, könyvvizsgáló Cegléden született és Cegléden is él, ahol könyvelő és könyvvizsgáló irodája van.
Egyetemi éveiben szabadidejében a fotóművészethez vonzódott, és évekig az amatőr fotózás fontos szerepet töltött be életében, különösen a fények, színek és formák érdekelték. Később elfoglaltsága miatt kénytelen volt feladni ezen kedvtelését, de a fotóművészethez való vonzódása továbbra is megmaradt.
1998. évben munkája közben kikapcsolódásképpen kezdett kísérletezni a számítógéppel való „képalkotással”, ennek lehetőségeit felfedezve közvetlen környezete szebbé tételére illetve a feszültségek és érzelmek „levezetésére” és kifejezésére computergrafikákat készített, melyből 2001. évben kiállítása volt a Ceglédi Galériában.
2002. évben a digitális technika adta lehetőségeken felbuzdulva digitális fényképezőgépet vásárolt és újra fotózni kezdett. 2004-től kezdődően a szabadidejének nagy részét régi szenvedélyének hódolva a fotózással tölti. Képeit maga állítja elő a fényképezéstől a digitális számítógépes laboráláson át azok kinyomtatásáig. A színes felvételeken elsősorban a környezetünk sokszínűségét szeretné bemutatni, de főként fekete-fehér felvételeket készít, melyekkel a természeti tájak, épített környezetünk lenyűgöző méreteit, formáit, drámaiságát és nyugalmát érzékelteti úgy, ahogy azt ő látja, ahogy átéli.
Célja, hogy az embereket képeivel ösztönözze arra, hogy környező világunkat ne csak nézzék, de lássák is a benne rejlő szépségekkel és inspirálni kívánja embertársait a képi önkifejezésre a jelen kor számítástechnikai lehetőségeit felhasználva. 

Nyitva: 2020. január  17 - február 7. 

A  képek megtekinthetők az alábbi linken: (feltöltés alatt)

 


 

 A dabasi térség műkedvelő alkotóinak 7. képző- és iparművészeti kiállítása
2005-ben került sor az első kistérségi kiállításra, amely vándoroltatásra került a kistérség valamennyi településén. A kiállítás sikeréből indulva megkezdte működését a kistérségi alkotóműhely. 2009-ben és 2011-ben (és ettől kezdve kétévente) folytattuk a dabasi kistérségben (12 településen) élő műkedvelő képzőművészeti alkotók kiállításának megszervezését és megrendezését, illetve a kistérség településeire történő vándoroltatását. Az amatőr festők, grafikusok, gobelinezők, foltvarrók, keramikusok részére nagy lehetőséget jelentettek ezek a kiállítások arra, hogy munkásságukat széles körben megismerje a kistérség lakossága. A megnyitókon szép számmal jelentek meg településük lakói és a kistérségi székhely rendszeres kiállítás-látogatói is.
Nyitva: 2019. szeptember 14 - december 4. 

A  képek megtekinthetők az alábbi linken:

http://dabas.hu/galeria/index.php/esemenyek/2019-ev-esemenyei/category/371-a-dabasi-terseg-mukedvelo-alkotoinak-7-kepzo-es-iparmuveszeti-kiallitasanak-megnyitoja

Péli László életmű  kiállítása
A Magyar Fotóművészek Világszövetsége, Tóth István Ceglédi Fotóklub és a Kontraszt Fotográfiai Társaság tagja vagyok. Fotózással már 1961-ben a Gyóni fotószakkörben megismerkedtem. Eddig hazai és nemzetközi pályázatokon /67 országban/ több mint 1300 képelfogadásom volt. A képekre kapott díjak száma már meghaladta a 100-at. 2011-ben hazai eredményeim elismeréseként a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Szövetsége által adományozott EMAFOSZ minősítésű fotóművész diplomát, 2015-ben AMAFOSZ/b diplomát, 2012-ben a nemzetközi fotópályázatokon elért eredményeimért a Fédération Internationale DE L’art Photographique világszervezettől AFIAP minősítésű, 2014-ben EFIAP, 2015-ben EFIAP/b minősítésű fotóművész diplomát kaptam. Számomra a fotózás vizuális élményeimhez kapcsolódó érzések és gondolatok közvetítése azon céllal, hogy azok másokban is hasonlóképpen fogalmazódjanak meg. 

Péli László fotóművész

Nyitva: 2019. május 3- 31. 

Tegyük jobbá a világot ezernyi csodával” Óvodások rajzpályázatának kiállítása
Közeledik nemzeti ünnepünk, az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulója. Évek óta óvodás gyermekeink rajzpályázattal, rajzkiállítással kapcsolódnak a városi ünnepséghez március 15-én. Dabas Város Önkormányzatának Képviselő-testületi döntése alapján 2019-ben  "Legyen példa az életed"  . Az idén ennek szellemében hirdeti meg a város óvodásai számára az ünnepi kiállításhoz kapcsolódó rajzpályázatot a dabasi Mesevár Óvoda. A díjazottak a városi ünnepségen vehetik át jutalmukat. 
Nyitva: 2019. március 15 - április 12.

 A  képek megtekinthetők az alábbi linken:

http://dabas.hu/galeria/index.php/esemenyek/2019-ev-esemenyei/category/348-a-varos-ovodasainak-marcius-15-i-megemlekezese


6. Házunk - Hazánk országos fotókiállítás

A Dabasi Napok keretében a korábbi gyakorlatnak megfelelőn a Kossuth Ház Galériában megnyíló, reprezentatív kiállítás megszervezésével és megrendezésével veszünk részt, szeptember 17-én. Ez évben 5. alkalommal kerül sor a Házunk- Hazánk címmel meghirdetett országos fotópályázat lebonyolítására. A program megszervezését a Dabasi Fotóklub Egyesülettel közösen végezzük. Az első kiállítás tapasztalatai alapján 80 -100 pályázóra számítunk, a beküldött fotókból szakértő zsűri válogatja ki a kiállításon szereplőket. Tervezzük a kiállítási anyag digitális megjelentetését és díjak átadását is.
Nyitva: 2018. szeptember 15 - 2019. január 31. 

A  képek megtekinthetők az alábbi linken:

http://dabas.hu/galeria/index.php/esemenyek/2018-ev-esemenyei/category/306-vi-hazunk-hazank-2018-fotokiallitas-megnyitoja


Herman László képzőművész "Séta a versailles-i parkban" című kiállítása
A kiállítás  kapcsolódik a városi trianoni megemlékezéshez.
Nyitva: 2018. június 4 - 22. 

A  képek megtekinthetők az alábbi linken:

http://dabas.hu/galeria/index.php/esemenyek/2018-ev-esemenyei/category/296-herman-laszlo-kepzomuvesz-kiallitasa

Prauda Miklós és Juhász Sándor "Életművek képekben" című fotókiállítása
A fotósok tagjai a több éve Dabason működő Dabasi Fotóklubnak. Ez évben kerek évfordulót ünnepelnek, (80 év – 60 év) ez alkalomból egy bemutatkozó kiállítással tiszteljük meg őket.
Nyitva: 2018. május 12 - június 01.

Kucsák Nagyja, Nagy Éva és Holeczné B. Angyalka műkedvelő alkotók egyéni kiállítása
Nagy Éva:
"Nagyváradon születtem, 1991 óta Magyarországon, Ócsán élek. Szeretem a kihívásokat, új dolgokat kipróbálni, így 2010-ben elkezdtem festeni. Szerencsémre pár hónapra rá csatlakoztam és azóta is tagja vagyok a D’ Art Kerekes László Alkotókörnek. Szívesen veszek részt a közös munkában, kiállításokon. Köszönet Kerekes László és Fiók László grafikus és festőművészeknek, hogy most egyéni kiállításon mutathatom be alkotásaimat. "
Kucsák Nagyja:"Ukrajnában születtem, ott szereztem bizonyítványt „rádió elektronikus berendezések és műszerek beállítása” szakmában. Magyarországra 2011-ben jöttem, férjhez mentem és van három gyönyörű gyermekem, kettő fiú és egy lány. Budapesten elvégeztem az Animációs filmrajzoló tanfolyamot."
Holeczné B. Angyalka: "Mindig is úgy gondoltam, hogy csak a művészettel válik teljessé az élet. Akár úgy, hogy élvezzük mások művészetét, akár úgy, hogy mi magunk is alkotunk."
Nyitva: 2018. április 13 - május 4.

"Figyeljünk egymásra!" Óvodások rajzpályázatának kiállítása
Közeledik nemzeti ünnepünk, az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulója. Évek óta óvodás gyermekeink rajzpályázattal, rajzkiállítással kapcsolódnak a városi ünnepséghez március 15-én. Dabas Város Önkormányzatának Képviselő-testületi döntése alapján 2018. a GONDOSKODÁS ÉVE. Az idén ennek szellemében hirdeti meg a város óvodásai számára az ünnepi kiállításhoz kapcsolódó rajzpályázatot a Dabas- Sári Óvoda. A díjazottak a városi ünnepségen vehetik át jutalmukat. 
Nyitva: 2018. március 15 - április 06. 

A  képek megtekinthetők az alábbi linken:

http://dabas.hu/galeria/index.php/esemenyek/2018-ev-esemenyei/category/286-marcius-15-i-varosi-unnepsegunk

Magyar Kultúra Napja - Az AGÓRA  művészeti csoport bemutatkozó kiállítása
Az Út, két pont közötti, nem mindig legrövidebb távolság. Helyeket, embereket, gondolatokat köt össze.  Az AGÓRA művészeti csoport egy olyan úton jár, ami a jelenből indul és a tradíció felé tart. Céljuk az értékteremtés, a művészet, és a kézművesség beépítése a hétköznapi tárgykultúrába. Küldetésük a minőség, mint kategória meghatározása saját munkáikon keresztül
Kiállító művészek: 

Attalai Zita - cipő designer
Balogh Eleonóra - üvegművész
Karsai Zsófia - kerámiaművész
A. Varga Imre - képzőművész
Holló István - kerámiaművész
Orci József - költő, festőművész
Tóth Gyula Tothems - képzőművész 
Nyitva: 2018. január 19 - február 23. 

A  képek megtekinthetők az alábbi linken:

http://dabas.hu/galeria/index.php/esemenyek/2018-ev-esemenyei/category/285-a-magyar-kultura-napja


B. Szabó Gyula és Nagy Ferenc műkedvelő alkotók egyéni kiállítása
B. Szabó Gyula: "1944. március 25-én születtem a Tolna megyei Gyulajban. Az általános iskola elvégzése után tanulmányaimat 1958. szeptembertől Budapesten folytattam. Mesterségem a kőfaragás. Szeretek festeni, mert megnyugtat, pihentet. Olaj, akril és akvarell munkákat készítek. 2008-tól részt veszek a dabasi kistérségben élő műkedvelő képző- és iparművészeti alkotócsoport munkájában. A festészet alapjait autodidakta módon sajátítottam el. Fejlődésemet elősegítették Bálványos Huba, Kerekes László és Fiók László grafikus- és festőművészek. 2009-től részt veszek a dabasi kistérségben élő képző és iparművészeti alkotók kiállításán. 2008-tól szerepeltem a Pest megyei Amatőr Tárlaton."
Nagy Ferenc: "Nagy Ferenc nyugdíjas tanár vagyok. Érdekelt és érdekel a képzőművészet minden területe. Szeretek festeni a saját örömömre, de jó érzés, ha munkáimat másoknak is megmutathatom egy - egy kiállításon. Akiktől sokat tanultam: Libertényi Olivér, Bálványos Huba, Kerekes László és Fiók László. Tagja vagyok a Kerekes László Alkotókörnek, szívesen veszek részt a közös munkában, a közös kiállításokon. Köszönöm a bemutatkozási lehetőséget."
Nyitva: 2017. november 24 - december 15. 

A dabasi térség műkedvelő alkotóinak 6. képző- és iparművészeti kiállítása 
2005-ben került sor az első kistérségi kiállításra, amely vándoroltatásra került a kistérség valamennyi településén. A kiállítás sikeréből indulva megkezdte működését a kistérségi alkotóműhely. 2009-ben és 2011-ben (és ettől kezdve kétévente) folytattuk a dabasi kistérségben (12 településen) élő műkedvelő képzőművészeti alkotók kiállításának megszervezését és megrendezését, illetve a kistérség településeire történő vándoroltatását. Az amatőr festők, grafikusok, gobelinezők, foltvarrók, keramikusok részére nagy lehetőséget jelentettek ezek a kiállítások arra, hogy munkásságukat széles körben megismerje a kistérség lakossága. A megnyitókon szép számmal jelentek meg településük lakói és a kistérségi székhely rendszeres kiállítás-látogatói is.
Nyitva: 2017. szeptember 16 - október 13. 

A  képek megtekinthetők az alábbi linken:

http://dabas.hu/galeria/index.php/esemenyek/2017-ev-esemenyei/category/134-vi-tersegi-mukedvelo-kepzo-es-iparmuveszek-kiallitasa

Matetits László és Bárány Máriusz műkedvelő alkotók egyéni kiállítása
"Matetits László dabasi bemutatkozó kiállítása az elmúlt mintegy harminc év munkáiból nyújt ízelítőt az érdeklődőknek. A három évtized alkalmat adott arra, hogy sokaktól tanulva, az alkotói eszközrepertoárt szélesen alkalmazva fejezze ki mondanivalóját és mutassa be mindezt eddig csaknem nyolcvan kiállításon. Ezek között megtalálhatóak az irodalmi témafeldolgozások vagy szűkebb és tágabb környezetünk epizódjai. Alkotói gondolkodásában, a kifejezés eszközeiben meghatározóak a klasszikus grafika példái. A dabasi Kerekes László Alkotókörnek 2013 óta tagja. Előtte tagja volt a ceglédi Barcsay Jenő Képzőművész Körnek, illetve a Ceglédi Alkotók Egyesületének. Számtalan hazai és külföldi pályázaton vett részt, többször díjazottként. Nem csak alkotói múltját tekintve,
de hivatásos katonaként is három évtizedes pályaképet tud maga mögött, így e kiállításának külön apropót is szolgáltat a
május 21-i Honvédelem Napja."

"Hagyományos technikával dolgozó, dabasi alkotó vagyok. Hiszek a kézi munka becsületében és az alkotó munka örömében. Ma még nagy többségben vannak azok, akik a vasművesség remekeiben a vasat és nem a munkát látják. Csodálkoznak a drága árukon, mert nem tudják mennyi időt és fáradtságot, mennyi érzést, mennyi türelmet és ügyességet kíván az, amíg a kovács az izzó vasrúdból, a lakatos pedig a kemény vaslemezből kialakította a tetszetős csigát és plasztikusan hajló levelet vagy más egyéb díszítmény részletét."
- Bárány Máriusz
Nyitva: 2017. május 19- június 16.

Kiss István és Talapka István - Szelíd trópusok- Costa Rica fotókiállítása 
"Mi négyen (a Latyák Pisti, Dakar-versenyző volt a főpilótánk, a Kollár Pali – dr. Kollár Pál – a kommunikáló frontemberünk, jómagam az útvonalfelelős és a „Talas-fotó”, azaz a Talapka Pisti, a profi fotósunk) 2015 decemberében három hét alatt 2600 km-t gurultunk Közép- Amerika Svájcában, Costa Ricában. Kávéországban (jelszava: „pura vida”, azaz, tiszta, egyszerű élet) láttuk a Kordillerák vulkáni krátereit, jártunk az Osa-félsziget dzsungelében, és közel egy hétig fürödtünk és vad kempingeztünk a Csendes-óceán 25-27 fokos part menti öbleiben. Itt, az Egyenlítő közelében, a vad trópusok a nyári fülledt, esős évszakot jelentik. Nekünk a téli szelíd trópusok végig az előnyös arcukat mutatták. Csak a Talas papucsai tűntek el az óceánparton reggelre – ellopták a pókmajmok."
Kiss István
túraszervező tanár
Nyitva: 2017. április 21- május 12.

Az emberi szolidaritás tanúi 
- képzőművészek a nagy háborúról 
Gyóni Géza emlékév 2017

Juhász Gyula írta Gyóni Gézáról: „1914-ben a háború költőjeként indult a lengyel mezőkre, 1917 nyarán, mint a nemzeti demokrácia és az emberi szolidaritás vértanúja esett el...”
Gyóni Géza háborús szenvedést bemutató verseinek univerzális üzenete van, mert a szenvedés hangja minden nyelven egyformán érthető. Mint ahogyan minden nyelven érthetőek azon festőművészek alkotásai is, akik mint haditudósítók a háborút dicsőíteni indultak a csataterekre, és akiket a háború – úgy, mint Gyóni Gézát – végérvényesen megváltoztatott.

A nagyközönség utoljára a száz évvel ezelőtti hadi kiállításokon láthatta egyben ezeket a műveket, amiket a magyar alkotók a háború apropóján készítettek. Az elmúlt évszázadban további nemzeti tragédiák rakódtak az első világháború emlékezetére. Ezért is fontos, hogy az első világégés százéves évfordulóin (2014-18) újra és újra ráirányítsuk figyelmünket az akkori eseményekre.
A világháborút hivatalból megörökítő művészek egyéni alkotásai egyfajta, mikor történetekké állnak össze, amiket kiállításunk befogadható tömörséggel mutat be. Barta Ernő, Bardócz Árpád, Lénárd Róbert, Bató József és Pór Bertalan magyar festők mellett Luigi Kasimir-Hoernes Podolien és Ferdinand Pamberger osztrák festők műveire is kiterjed a kiállításon bemutatott művészek sora, mint ahogyan a magyar katonák is más nemzetiségű társaikkal együtt éltek és haltak. A tárlókban további művészek alkotásait láthatjuk.

Az alkotások azért is izgalmasak, mert a világháború korszaka, a művészet nagy átalakulását, a hagyományos festészet felbomlását, az izmusok megjelenését hozták magukkal. A háború véget ért, ahogy véget ért a történelmi Magyarország is. A háború művészi megörökítői is örök álmukat alusszák, de a háború és az ebből fakadó emberi szenvedés általános tragédiájának művészi megközelítései máig Gyóni Gézáról tanulságosak maradnak mind a szakértők, mind a laikus érdeklődők számára.
A tárlat anyaga báró Sternegg Günther Ferenc hagyatékából származik, amelyet a Zlinszky család bocsátott a szervezők rendelkezésére a Gyóni Géza Emlékév alkalmából.
A tárlaton a dabasi képzőművészeti alkotókör tagjainak Gyóni Géza-versillusztrációi is helyet kaptak.

A KIÁLLÍTÁS TARTALMA:
1./ Bardócz Árpád „Toporoutz- 1915-16” 10 eredeti litográfia (merített papíron)
2./ Barta Ernő „Elnémult csataterek” 10 eredeti litográfia.
3./ Bató József „Háborúban Oroszországgal 1914-15” 23 eredeti rézkarc
4./ Kasimir-Hoernes Podolien 1917 12 eredeti litográfiája a podoliai harctérről
5./ Lénárd Róbert „A Dolomitok-olasz front 1917” 15 db litográfia.
6./ Ferdinand Pamberger „Görz im Kriegsjahre 1915-16” 20 db aquarell és ceruzarajz művészi nyomata
7./ Pór Bertalan „Hoffmann altábornagy hadtesténél 1916” 16 eredeti litográfia

TÁRLÓKBAN:
A k.u.k. 2. hadsereg háborús kiállítása 1916 - 10 kép,
Könyv – Népünk fegyver alatt – Bernhad Poten – Berlin - Stuttgart
Komor és derűs képek a világháborúból, hadsegítő célok javára.
Az Érdekes Újság – különnyomatok. 10 kötet/12 kép. Retusált fotók
Vázlatok a főhadiszállásról. Ludwig Koch vázlatfüzetének kiadott változata. Ceruzarajz portrék.
Koch – vom Isonzo 124 vázlat.
Az Osztrák-Magyar Monarchia felső katonai vezetése a háborúban. 21 db A/4 méretű ceruzarajz portré.
Ottmar Schwager, Kleine Kriegsskizzen I. Folge Bulgarien/Türkei 1915/1916 (Kis háborús vázlatok - 12 ceruzarajz)
Nyitva: 2017. január 21. - február 28.

A  képek megtekinthetők az alábbi linken:

http://dabas.hu/galeria/index.php/esemenyek/2017-ev-esemenyei/category/105-magyar-kultura-napja-es-kiallitas-megnyito

Viola Éva és S. Ferenczi Zsuzsanna műkedvelő alkotók kiállítása 
"1967. december 17-én születtem. Dabason élek. Rajzaimat és festményeimet hobbi szinten, amatőrként készítem. 2011 óta vagyok tagja a Kerekes László Alkotókörnek. A Kossuth Ház Galéria által szervezett kiállításokon, már háromszor bemutathattam alkotásaimat a nagy nyilvánosság előtt. Úgy gondolom, szerencsésnek mondhatom magam, mert a munkám is erre a szenvedélyre épül, ezen kívül még kedvenc elfoglaltságom a fotózás. Témám egy - egy régi patinás épület, érdekes növény és hegyvidék, a természet „kincsei”, általában ezt örökítem meg nem csupán ecsettel, de fotókkal is." - Viola Éva

"A képzőművészet, ezen belül a festészet- ­­a képek világa- mindig közel állt hozzám, de eleinte csak szűk családom, és pár barát számára „alkottam”. Az ő biztatásukra megméretettem magam, a 2009. évben rendezett Dabasi kistérség műkedvelő alkotóinak 2. Képző- és Iparművészeti kiállításán, szakmai zsűri által. Azóta tagja vagyok a Kerekes László Alkotókör közösségének. Sok segítséget kapunk egymástól, tanácsokkal, vélemény-cserével csiszoljuk stílusunkat. Ehhez nagyban hozzájárul Fiók László festőművész oktató munkája. Kedvenceim a régi épületek, hatalmas fák, folyók, hegyek." - S. Ferenczi Zsuzsa
Nyitva: 2016. december 2. - 2017. január 13. 

 


Herman László képzőművész "Séta az ismeretlenben" c. kiállítása 
„Séta az ismeretlenbe című kiállítással Herman László technikáiban és mondanivalójában is új művészi útra lépett. Az alkotások létrehozását a művész emlékei, élettapasztalatai és az őt körülvevő világ ihlették, amelyek azonban a befogadó előtt egy újragondolt formában jelenik meg. Ezáltal az ismert ismeretlenné válik. Herman minden olyan mozzanatot megörökített, amely mély benyomást tett rá. A képeken az alaposan kidolgozott kompozíció ad hangsúlyt a témának. Egyes képcsoportokon első pillantásra nem fedezünk fel egyértelmű kapcsolatot, közös bennük viszont, hogy az ember (sok esetben a művész) kerül a képek középpontjába. Ez a figuratív képeken világosan kirajzolódik, de a tájképe esetében a megfigyelő, az ember kerül a fókuszba. A képeken az ember mellett a vallás, a természet a testiség is fontos szerepet tölt be. ezek szintézise a Győztes diadala című alkotásban jön létre, amelyen olyan ősi szimbólumok is megjelennek, mint a Nap, a fallosz, a kereszt, az oranta-póz. Ezek szimbolikus jelentése az életről, a termékenységről és az erőről tanúskodik. Olyan alkotásról beszélhetünk, amely felvonultat mindent, amitől emberek vagyunk, ami végigkíséri éltünket, és amiből a művész a sorozat megalkotásához a mondanivalót merítette. Így tudott reagálni Szent György legendájára, a babiloni függőkertekre, az altamirai barlangrajzokra, a szabadságra vagy éppen az őt megihlető női alakokra. Herman László számára a technika ugyanannyira fontos, mint a téma. Az üvegégetés (festés) technika nem újszerű, de azt az eljárást, amelyet ő alkalmaz, önmaga fejlesztette ki. A saját módszer kidolgozásához rengeteg munka, próbálkozás, kísérletezés és séta az ismeretlenbe vezetett el. A technika sajátossága, hogy csak az égetés után kerülnek a színek teljes pompájukban a felszínre. A végeredményig tehát az eljárás önmagában is ismeretlen út. Herman László átgondolt kompozícióival, érett alkotásokat felvonultatva, amelyekhez erőteljesen hozzátartozik a technikai kísérletezés is – ez szimbolikusan egyfajta önkeresést jelent – életének ismeretlen (vagy inkább újra megismer) sétájába enged betekintést." - Pisnjak Atilla

Nyitva: 2016. október 21. - november 17.

5. Házunk - Hazánk országos fotókiállítás
A Dabasi Napok keretében a korábbi gyakorlatnak megfelelőn a Kossuth Ház Galériában megnyíló, reprezentatív kiállítás megszervezésével és megrendezésével veszünk részt, szeptember 17-én. Ez évben 5. alkalommal kerül sor a Házunk- Hazánk címmel meghirdetett országos fotópályázat lebonyolítására. A program megszervezését a Dabasi Fotóklub Egyesülettel közösen végezzük. Az első kiállítás tapasztalatai alapján 80 -100 pályázóra számítunk, a beküldött fotókból szakértő zsűri válogatja ki a kiállításon szereplőket. Tervezzük a kiállítási anyag digitális megjelentetését és díjak átadását is.
Nyitva: 2016. szeptember 17 - október 15.

Kerekes László Emlékkiállítás - Magyar Népművelők Egyesületének XXXIII. Vándorgyűlése 
Idén Dabas is vendégül látja a vándorgyűlés résztvevőit és bemutatja a kollégáknak kulturális intézményeit, rendezvényeit. A Galériában Kerekes László a Pest Megyei Népművelők Egyesületének örökös tagjának emlékkiállításnak újradolgozott változata is bemutatásra kerül.
Nyitva: 2016. május 9 - augusztus 12. 

Dabasi óvodások rajzpályázatának kiállítása
A pályázatot és a kiállítást ez évben gondozta a Dabas-Sári Szivárvány óvoda. Mrázné Csernák Ilona intézményvezető
Nyitva: 2016. március 15 - április 22.

 
 

 

Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ, hogy a legjobb böngészési élményt biztosíthassuk Önnek honlapunkon. Az oldal további használatával jóváhagyja a sütik használatát.